Fűnyíró dilemma

Fűnyíró dilemma

Fűnyíró dilemma

Néhány gondolat, amire érdemes figyelni fűnyíró vásárláskor
Tavaszi munkáknál, kertépítések, felújítások során sokszor felmerül a kérdés: jó a régi fűnyíróm vagy újat vegyek? Ezért gondoltuk, szeretnénk segíteni mindazoknak, akik fűnyíró vásárlás előtt állnak. Akár vetett fűről, akár gyepszőnyegről van szó, érdemes pár dolgot átgondolni.

Mint ahogy a gyártók is tanácsolják, vegye figyelembe, mekkora felületről van szó. Azonban a kert tagoltsága, a terepviszonyok (sík, gödrös, lejtős) is lényegesek. Arra is érdemes figyelni, vannak-e keskeny, szűk vagy kis felületek, például ahol ágyásokat, cserjéket vagy fákat kell a körbe nyírnunk. Ilyen helyeken a keskenyebb és fordulékonyabb benzines vagy az elektromos gépeket érdemes választani. Amennyiben van olyan kertrészünk, ahol emelni szükséges a fűnyírót, mindenképpen figyeljünk a súlyára is.
Fűnyírás során a fűnyesedék egy része szétszóródhat. Ez a fűnyírástól (beállítástól, átfedésektől) és a motor erősségétől is függ. A fűben maradt nyesedék elzárja a fényt, a levegőt a fűtől, ami foltokban történő sárguláshoz, pusztuláshoz is vezethet. Elektromos fűnyíróknál érdemes legalább 1600 W-osat választani, benzines fűnyíróknál legalább 160 cm3 –et (vagy minimum 4.5 LE-et).
Benzinmotoros fűnyíróknál az önjárós típust érdemes választani, könnyebbé teszi a munkát. A hátsó kerék hajtása tolja előre a gépet. Hölgyeknek csak ezt javasoljuk, a könnyen indítható motortípus mellett. Aki már kicsit komolyabban gondolja a fűnyírás kényelmét, a fokozatmentes önjárós gépek közül válasszon.
Benzinmotoros fűnyírót amennyiben magunk akarjuk karbantartani, arra érdemes figyelni, hogy az amerikai gyártmányok csavarméretei eltérnek az általunk gyakorta használt kulcsméretektől. Évente egyszer olajcsere szüksége, mely nagyságrendileg 3-5 dl mennyiséget jelent géptől függően. Általában tiszta benzinnel üzemelnek. Tartályukba típustól függően maximum 1 liter benzint lehet önteni. Ezzel akár 600 négyzetmétert is lenyírhatunk. Tisztításnál vagy a kés cserénél soha ne döntsük a gépet oldalirányba, csakis hátrafele (a kar felé) döntve nézzünk alá. Másik megoldás a gép felemelése is lehet egy tartószerkezetre. A fűnyírókések élére fontos figyelni. Életlen kés szakítja a fűszálakat, könnyebben betegszik meg a gyep. Érdemes egy tartalék kést megvásárolni.További karbantartási munka a szűrő tisztítása, és az üzemanyag leengedése az őszi utolsó nyírás után.
Néha a design nem veszi figyelembe a könnyű használhatóságot. A fűgyűjtő legyen egyszerűen mozgatható és minél nagyobb. Nyírás magasságát mindig feltüntetik a gépeknél. Tapasztalat azt mutatja, többségében egyféle magasságot használnak a kerttulajdonosok, pedig fontos legalább az évszakonkénti állítás.
Elektromos fűnyírókat a vezeték rakosgatása végett célszerű kiskertekbe választani, vagy ahol nagyon tagolt a kert kialakítása. Tetőkertekre, társasházi kiskertekbe kiváló megoldás. Hátrányuk, hogy gödrös területekre nem alkalmasak, illetve hosszabbra meghagyott fűnél kis küzdelem is lehet a nyírás. Előnyük a halk munkavégzés mellett a kevesebb karbantartási munkájuk. Kisebb alapterületű meredek részűkre is az elektromos gépek alkalmasak.

TIPPJEINK:
Vizes füvet sose vágjon
Minden fűnyírás után tisztítsa meg a gépet
Minél kevesebbet húzza hátrafelé a fűnyírót
Az átfedésekre és a nyesedék összegyűjtésére figyeljen
Rendszeresen ellenőrizze a kés élességét

No comments.