Növényvédelem

Növényvédelem

Növényvédelem

Vagyis a növény védelme. Mi ellen szükséges megvédeni a növényeket? És hogyan tudjuk megvédeni őket? Amit jó megoldásnak gondolunk az tényleg az?

Talán az egyszerűbb kérdés, hogy mi ellen védekezünk. Még a gyerekek is tudják, olykor valami megrágja a növényeket. Sokan tapasztalhatták szobanövényeknél a sárgulást, száradást, vagyis az atkák vagy tetvek kártételét, esetleg gombabetegségeket. A kertben pedig jóval több kis támadó élőlény bújhat meg. Sok esetben ilyenkor felkeresik a közeli gazdaboltot, kertészetet vagy barkácsáruházat, illetve interneten tájékozódnak. Miután beírtam a keresőbe, hogy növényvédelem, igen érdekes gondolatokkal találkoztam. A teljesség igénye nélkül, például van olyan oldal, ahol azt taglalják, vegyszeres növényvédelem nélkül az élelmiszertermelés 40%-al esne vissza, így ez nélkülönözhetetlen. Inkább ijesztgetésnek hangzik. Van, ahol az éppen aktuális permetezéseket sorolják fel: adott növény betegségeire milyen permetszereket alkalmazzunk, kezelésüket hányszor ismételjük meg. A szakmaibb fórumokon már több helyen felbukkannak a vegyszermentes módszerek, de sokszor csak kiegészítő lehetőségként.  Bármelyiket is olvasom, mindegyikből hiányzik valami. Rengeteg módszer, készítmény, új fajták… azonban közülük egy sem foglalkozik az elmúlt évtizedek kutatási eredményeivel.

Könyvek jelennek meg, előadásokat tartanak világszerte arról, mire képesek a növények. Az 1900-as évek első felében már kutatások folytak, melyek bebizonyították, többek annál a növények mint eddig gondolták, állították. Az 1980-as évek óta folyamatosan jelennek meg közlemények a legújabb kutatási eredményekről.

A védelmüknél alapvető fontosságú nyomonkövetni az új eredményeket, illetve a már kipróbált módszerek eredményességét vagy éppen kudarcát.

 

Néhány kérdés, ami elgondolkodtató:

Miért nem tanítják és miért nem beszélnek arról, hogy mi szükséges ahhoz, hogy egészséges maradjon a növény? Mondják, hogy van védekezőképességük, de akkor az miért nem működik?

Ha a növények a talajból veszik fel a tápanyag nagy részét, akkor miért nem fogy a talaj?

Amikor egy gombaölő készítményt alkalmazok, az különbséget tud tenni a káros és a növénnyel szimbiózisban élő (növényt segítő) gombák között?

Ön tudja mit tartalmaz egy permetszer?

A gombák egyik feladata a nehézfémek megkötése. Minél több a nehézfém, annál több a gomba(betegség). A permetszerek tartósítására nehézfémeket használnak. Akkor most valóban megvédem a növényt?

A műtrágyahasználat során egy vidéki termesztő azt tapasztalta, hogy míg egy része beoldódott, kavics és üvegszilánk-szerű maradványok maradtak utána. Arra is szüksége van a növénynek?

A foszfor műtrágya kijuttatásával a növény és a vele segítő viszonyban álló gombák kapcsolata megszűnik. Ez segítség a növényeknek?

Igyekszünk a legújabb kutatási eredményeket nyomon követni, és a gyakorlati tapasztalatokkal együtt olyan módszereket alkalmazni, melyek eredményesek. Ezekről honlapunkon igyekszünk minél többet megosztani Önökkel.

 

Fontosnak tartom!

Egy kedves ismerősöm faiskolában dolgozik. Tavalyi alkalommal egy állapotos hölgy kért tőle permetszert. Miután megkérdezte tapintatosan az úriember, ugye nem Ön fog permetezni vele, a válasz egy fucsán kérdő pillantással az volt: Miért?

A vegyszerek erős mérgek!  Bőrön keresztül és légzéssel is a szervezetbe kerülve óriási problémákat okoznak. A legtöbbjük idegméreg. Tapasztalatom azt mutatja, sokan a réz-és kéntartalmú szereket úgy kezelik, hogy az nem méreg, az nem vegyszer. Ez is tévedés! Aki permetez mindenképpen használjon védőfelszerelést és vegye komolyan azok súlyos következményeit.

 

Egészséges és vegyszermentes növényeket nevelni hálás feladat és rengeteg örömöt ad

 

Tudni azt, hogy mit eszünk,

tudni azt, hogy amit megeszünk, mit tartalmaz, a mai világban nagyon fontos!

Az egészségünk, a minőségi táplálkozásunk alapvető feltétele.

No comments.